Bereikbaarheid
De organisatie, de Stad Gent en De Lijn doen er alles aan om de bereikbaarheid van de Gentse winterfeesten zo optimaal mogelijk te houden. We zetten alle opties om dit evenement te bereiken even voor jou op een rijtje.
*GOED OM WETEN* Tussen het stadhuis en het Emile Braunplein is er tijdens de Winterfeesten tijdelijk geen verkeer mogelijk, ook niet voor (zakelijke) leveringen.
Te voet
Wie in en rond het centrum van Gent woont, kan best te voet komen. Zoeken naar een parkeerplaats of een vrije fietsenstalling is dan niet nodig. Ook het treinstation Gent Dampoort ligt op wandelafstand van het centrum.
Met de fiets
Dichtbij het Sint-Baafsplein vind je een tijdelijke fietsenstalling waar plaats is voor zo’n 400 fietsen, langs de Maaseikstraat / aan het Bisdomplein.
In de fietsenparking Korenmarkt onder de Sint-Michielsbrug is er plaats voor 210 fietsen. Je loopt of fietst de parking binnen via de Pakhuisstraat, naast het voormalige postgebouw. De fietsenparking Braunplein onder de stadshal biedt plaats aan 80 fietsen. De parking is ook uitgerust met een fietspunt van de fietsambassade. Daar kan je fietsen huren, je eigen fiets gratis laten registreren en kleine herstellingen laten uitvoeren. Deze fietsenparking is te bereiken via de ‘green’ op het Emile Braunplein.
Extra fietsenstallingen worden voorzien in de Limburgstraat en aan het stadhuis. Er zijn ook fietsenstallingen voorzien op elke P+R. Gevaarlijk gestalde fietsen worden om veiligheidsredenen verwijderd.
Raadpleeg hier de fietsrouteplanner en stippel snel en gemakkelijk uw eigen fietstraject uit. De planner is een digitale kaart die werkt zoals een gpssysteem: je geeft aan waar je vertrekt en waar je naartoe wilt en enkele tellen later stelt de planner je een route voor.
Hebt je zelf geen fiets? Je kan een fiets huren bij de Fietsambassade Gent: www.defietsambassade.gent
TriVelo is een fietstaxidienst voor minder mobiele personen van De Fietsambassade Gent. Wie wil kan een rit (tot 2 werkdagen op voorhand) reserveren om zonder zorgen van thuis, een cafeetje, bushalte of het station … naar de Gentse Winterfeesten te raken. Vrijwilligers komen je dan op het afgesproken moment ophalen en vervoeren je met een riksja voor 2 personen of met de rolstoelfiets voor slechts € 2,5. Ook een rollator kan eventueel mee op de fiets. Meer info vind je via fietsambassade.gent.be/nl/Trivelo.
Met het openbaar vervoer
De Lijn
De Lijn heeft een uitstekend aanbod om u naar de Gentse winterfeesten te brengen. Tijdens de Gentse winterfeesten gelden alle normale vervoerbewijzen, zoals abonnementen of een Lijnkaart. Ook een nachtnet maakt de Gentse winterfeesten vlot bereikbaar. Alle informatie en dienstregelingen vind je op: https://www.delijn.be/nl/
NMBS
Vanuit heel wat gemeenten of steden geraak je gemakkelijk met de trein in Gent. Het station Gent Dampoort is op wandelafstand van het centrum. Alle informatie en dienstregelingen vind je op www.belgianrail.be.
Auto + openbaar vervoer
Parkeer je auto op een gratis park-and-ride (P+R) en reis verder met tram of bus naar de Gentse Winterfeesten. Meer info: https://www.delijn.be/nl/gemeenten/gemeente/gent#parking
Van op heel wat park-and-rides vertrekken er gratis shuttlebussen: https://visit.gent.be/nl/goed-om-weten/praktische-info/rondtoeren/shuttlebus. Deze zijn gratis en rijden elke dag gedurende de Winterfeesten.
Op elke park-and-ride zijn er fietsenstallingen voorzien.
- Kom je uit de richting Eeklo, Evergem, Lovendegem, Waarschoot, Zelzate …. Kies dan voor de P+R Weba/Decathlon (met gratis shuttle naar het centrum).
- Kom je uit de richting Lochristi, Lokeren, Sint-Niklaas … kies dan bijvoorbeeld voor P+R Oostakker of P+R Gentbrugge of Arsenaal.
- Kom je uit de richting Aalst, Wetteren, Zottegem … kies dan bijvoorbeeld voor P+R Expo-The Loop of P+R Gentbrugge of Arsenaal.
- Kom je uit de richting, Aalter, Nevele, Deinze, De Pinte, Sint-Martens-Latem … kies dan voor P+R Watersportbaan (met gratis shuttle naar het centrum).
- Kom je uit de richting Gavere, Oudenaarde, Merelbeke …. kies dan voor P+R ExpoThe Loop.
Parkeergarages
Wie rijdt naar Gent passeert digitale borden met informatie over de parkings en de park-and-rides. De parkings in het centrum zijn ingedeeld in zones. Volg de zones of de naam van een parking op de borden om naar een beschikbare parking te rijden.
Zone Korenmarkt
Zone Veldstraat
Zone Vrijdagmarkt
Zone Zuid-Reep
Overige parkings
Parking Gent Zuid is bereikbaar voor wagens die de lage-emissiezone (LEZ) niet in mogen. Ook parkings Ledeberg, Het Getouw, Gent-Dampoort en Gent-Sint-Pieters liggen buiten de LEZ.
Is er nu plaats? Check: www.verkeer.gent
Taxi
Op onder andere de volgende locaties zijn er standplaatsen voor taxi’s voorzien:
- Drabstraat
- Bij Sint-Jacobs
- Vlasmarkt
- De taxiplaatsen in de Pakhuisstraat zijn niet beschikbaar. Die worden verplaats naar het SintMichielsplein.
De taxi brengt je tegen een redelijke prijs veilig en snel thuis. Meer informatie op www.stad.gent/taxi
Parkeren voor mensen met een beperking
Rond het voetgangersgebied, maar ook vlak bij het centrum zijn er verschillende, gratis parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een beperking, ook waar betalend parkeren of blauwe zone geldt.
Gratis parkeren geldt echter niet in de ondergrondse parkings.
Opgelet: met een parkeerkaart voor personen met een handicap mag je wel niet parkeren op voorbehouden bewonersplaatsen.
Mobiliteitsplan
Voor meer informatie over het mobiliteitsplan van de stad Gent kan je hier terecht.