Historische lichtwandeling

Tijdens deze trip door het historische centrum van Gent maak je  kennis met de hoogtepunten die de stad te bieden heeft. Je wandelt door een prachtig verlichte stad met vele verlichte monumenten en historische gebouwen. Dankzij het bijzondere lichtplan van de Stad Gent ondergaat de stad van zonsondergang tot middernacht een prachtige metamorfose. Deze route volg je dan ook het best zodra het begint te schemeren. Wat niet wegneemt dat deze wandeling je ook overdag de mooiste plekjes van Gent laat zien. Download hier (PDF) de volledige kaart met route.

We vertrekken op het centrale Sint-Veerleplein, in de schaduw van het imposante Gravensteen (1). Met je rug naar het Gravensteen zie je in de hoek van het plein de rijkelijk versierde poort van de Oude Vismijn (2). Daar vind je ook het infokantoor van de toeristische dienst van de Stad Gent en kun je een kaart van de volledige lichtplanwandeling krijgen.

  

Spiegelend water

Draai je om, steek de Leie over en ga meteen links de Jan Breydelstraat in, waar je tegenover het Appelbrugparkje het Design museum Gent (3) kunt bezoeken. Neem ook even de tijd om vanaf de Appelbrug te kijken naar het mooi verlichte Groot Vleeshuis (4). Als je rechtdoor loopt, doemen even verder de Gras- en Korenlei (5) voor je op en heb je een prachtig zicht over de middeleeuwse binnenhaven van Gent. Let bij helder weer op de mooie weerspiegeling van de gebouwen en de brug in het water! ’s Avonds zie je door de verlichting details die overdag verborgen blijven. Op het einde van de Korenlei vind je een trap die je naar de St.-Michielsbrug (6) leidt. Boven op de brug zie je de drie torens van Gent netjes op een rij en achter je ligt de St.-Michielskerk (7). Wandel langs de voorzijde van de kerk tot in Onderbergen, waar je het Pand (8) ziet. Vanop de brug kan je, aan de achterkant van het Pand in de boom het lichtkunstwerk l' oiseau bleu de Mr. Maeterlinck' (9) bewonderen. Dit is beter gekend als de blauwe Vogels van Maeterlinck, een overblijfsel van het lichtfestival van 2012, maar maakt nu deel uit van de vaste sfeerverlichting van de stad.

  

De drie torens

Steek de brug over richting Predikherenlei om vervolgens richting Korenmarkt te gaan. De eerste toren op je weg is die van de St.-Niklaaskerk (10). Laat de kerk links liggen: de moderne constructie links is de Stadshal (12), met ervoor Klokke Roeland (11). De middelste toren is het trotse belfort (13) en enkele tientallen meters verderop sluit de St.-Baafskathedraal (14) (momenteel nog niet verlicht) de statige rij. Spring hier zeker eens binnen om het Lam Gods te zien (open tot 17 u).

  

Dulle Griet

Centraal op het plein vind je de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS), de thuisbasis van NT-Gent (15). Wandel vervolgens naar de Botermarkt en aanschouw het prachtig verlichte Gentse stadhuis (16). Ga daarna links de Hoogpoort (17) in en neem het Werregarenstraatje (18) rechts. In de Onderstraat ga je opnieuw rechts, om de 1ste straat links te nemen (Serpentstraat) tot aan de Vrijdagmarkt (19). Hou even halt om het standbeeld van Jacob van Artevelde te bewonderen. Steek het plein over en kies het Meerseniersstraatje naast Ons Huis (20), zodat je vanop de Zuivelbrug het groot kanon , de ‘Dulle Griet’, kunt zien.

  

Typisch Gent

Steek de brug over en loop zo het Patershol binnen. Snuif de unieke sfeer van deze oude volkswijk vol restaurants op. Wandel via de Rodekoningstraat, de Plotersgracht (1ste links) en de Hertogstraat (links) naar de Kraanlei (21). Even teruglopen langs de Kraanlei brengt je bij het Huis van Alijn met zijn unieke binnentuin. Als je daarna de Kraanlei verder uitloopt, kom je weer bij het startpunt, het Sint-Veerleplein.

  

Even verpozen

Wie hierna nog geen zin heeft om te gaan slapen, kan voor een slaapmutsje (of twee, drie …) terecht in een van de vele cafés in de omgeving. Overdag kom je op adem in het charmante Museumcafé van het Huis van Alijn (tot 17u30).

 

Meer info over het lichtplan zie www.stad.gent/gentverlicht 

Download hier (PDF) de volledige kaart met route.